Vozlanje

Tehnika izdelave izdelkov.

Izdelava po tehniki mikro makrame ( micro macrame ).

Makrame (Macramé) je starodavna umetnost vezanja vozlov v določene vzorce, ki se lahko uporabljajo za različne ustvarjalne namene, od nakita (micro macrame), dekoracije doma, oblačil itd. Izraz *makrame* je arabskega izvora in pomenu obrobno nit. Sega v 13. stoletje, ko so arabski tkalci začeli vezati dodatne tkanine na robovih kostumov. Začelo se je kot obrt in razvilo v pravo umetniško ustvarjalnost.

V 14. in 15. stoletju se je ta obrt prenesla v Italijo in Francijo, večinoma so se izdelki ohranili v cerkvah na oltarnih prtih. V Veliki Britaniji postane popularen šele v 19. stoletju. Legenda pravi, da so si severnoameriški mornarji dolge ure na ladjah krajšali z izdelavo in učenjem makrameja. Tako so izdelovali razno razne mreže, privezovalce ladij itd. Potem je nekako ta umetnost zamrla in spet zaživela v 60. letih prejšnjega stoletja s hippie gibanjem in od takrat dalje neprestano budi zanimanje ustvarjalcev.

Vrvice, ki se danes uporabljajo pri mikro makrame tehniki vozlanja, so debeline od 0,8 mm do 4 mm, lahko so voskane, iz umetnih materialov ali bombažne.

Zaradi gostega vozlanja, je izdelek trden in ohrani obliko. Moji izdelki so največkrat izdelani z uporabo voskane vrvice in so zato še bolj trdni.

Dodatki so lahko razni kamni in kamenčki, okrasne kroglice in dugi okraski za nakit. Še posebno vrednost imajo izdelki, ki vsebujejo kot dodatek razne poldrage kamne, ki pritegnejo pozornost zaradi svoje barve in so jim zato v zgodovini najrazličnejše kulture pripisovale čudežne moči.